Metsäalan maineenparannuskeinot

Esittelimme viime viikolla pidetyillä Metsäpäivillä uudistavan metsien käytön hankettamme Luontoan Johanna Haapalan kanssa. Kerroimme esityksessä muun muassa niistä uudistavuuden elementeistä, joita lähdemme hankkeessa tarkentamaan. Samalla tähdensimme, että hankkeessamme määritellään kriteerit uudistavalle metsien käytölle, ei metsätaloudelle. Metsätaloushan on vain yksi metsän käyttömuoto. 

Jatkoksi omalle esityksellemme seurasin Metsä Groupin järjestämää paneelikeskustelua, jossa kysyttiin, onko metsäalalla yhteistä visiota tulevaisuudesta ja jos on, millainen se on. Yksi keskustelun teemoista oli metsäalan maine: jos ja kun se on nykyisin heikko, mitkä tekijät sitä haastavat? 

Vastaukseksi tarjottiin muun muassa menneitä tekemisiä, joiden (ikävät) jäljet näkyvät metsissä edelleen. Muutos parempaan on kuulemma käynnissä, mutta koska prosessit metsissä ovat hitaita, muutos ei luonnossa vielä näy. Nykyinen huono imago kantaa siis raskasta menneisyyden taakkaa. 

Lisäksi valitettiin, miten metsäala ei ole osannut todentaa sitä positiivista muutosta, mikä metsissä on meneillään. Käytettävissä ei ole sellaisia kestävyysmittareita, jotka kertoisivat myönteisestä muutoksesta tai jos onkin, metsäala ei ole onnistunut viestimään niistä uskottavasti eri sidosryhmille 

Kuuntelin keskustelua hämmentyneenä. Kukaan panelisteista ei pohtinut, johtuisiko huono maine siitä, mitä metsäalan toimijat tekevät – tai jättävät tekemättä. Metsäalan maineeseen vaikuttavat myös luontovihamielisen hallituksen ulostulot ja päätökset sekä alan edunvalvontaorganisaatioiden tavoitteet ja tekemiset. 

Uskon, että alan ja sen toimijoiden maine paranisi kertaheitolla monta pykälää, mikäli seuraavat kolme asiaa toteutuisivat: 

  1. Ennallistamisasetus otetaan myönteisenä mahdollisuutena hidastaa luontokatoa Suomessa. Toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan tiedeperustaisesti. 
  2. Luontokadon pysäyttäminen ja luonnon elpyminen turvataan lailla. Biodiversiteettitavoitteet ja niiden toteutuksen suunnittelu- ja seurantajärjestelmä kirjataan ilmastolakia vastaavaan luontolakiin. 
  3. Hakkuut metsissä mitoitetaan ekologisesti kestävälle tasolle.  

Millaisin toimenpitein sinun mielestäsi metsäalan maine kohenee? 

Sari Kuvaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *