Meistä

Kaksivuotista Koneen Säätiön rahoittamaa hanketta koordinoi Luontoa. Lisäksi mukana ovat Third Rock ja Jyväskylän yliopisto. Konsortion ainutlaatuisuus on metsäteollisuuden sisäisten asiantuntijoiden, yritysvastuun edelläkävijöiden ja tutkijoiden yhteistyössä, joka tuottaa tieteellistä argumentointia ja haastaa metsäsektoria sen omilla foorumeilla. 

Tutustu konsortion organisaatioihin

Lue lisää hankkeesta

Tutustu hankkeen asiantuntijoihin

Hankkeen toteuttaa ainutlaatuinen konsortio, jossa yhdistävät voimansa 

  • metsäteollisuuden sisältä tulevat metsäalan ekologisen ja sosiaalisen vastuun osaajat Johanna Haapala ja Inka Musta (Luontoa) 
  • ympäristöpolitiikan ja sidosryhmätyön parissa pitkään työskennellyt luontoasiantuntija Paloma Hannonen (Luontoa) 
  • aktivistitaustainen yritysvastuun edelläkävijä Sari Kuvaja (Third Rock) 
  • metsäekologian ja luonnonsuojelubiologian tutkijat Panu Halme ja Jani Hohti (Jyväskylän yliopisto)

Hanke motivoi asiantuntijoita muun muassa näistä syistä: 

Jani: “Hanke tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tutkia ja soveltaa erittäin kunnianhimoisiin kestävyystavoitteisiin perustuvaa uudistavan kestävyyden konseptia metsien käytön kontekstissa. Se, miten ja missä määrin resurssi-intensiivinen metsien käyttö voi uudistavan kestävyyden mukaisesti kohottaa luonnon elinkykyä, on vielä vailla vastausta.” 

Panu: “Jos ajatellaan yleisesti luonnonvarojen uudistavan hyödyntämisen konseptia, se on sekä akateemisesti mielenkiintoinen että mahdollisesti tosi merkittävä tapa soveltaa kestävyysosaamista käytäntöön. Tässä hankkeessa yhdistämme tieteellistä ymmärrystä uudistavasta kestävyydestä suoraan suomalaiseen metsien käytön kontekstiin ja ehdotamme sovelluksia. Tämä on minusta tosi kiinnostavaa.” 

Johanna: “Metsä on altistettu teolliselle käytölle niin kokonaisvaltaisesti, että tapamme nähdä, mieltää ja sanoittaa metsä on muokkautunut sen mukaiseksi. Samalla paljon tärkeää ymmärrystä on kadonnut. Ekologisten reunaehtojen ja metsien moniarvoisuuden tunnistaminen ja kunnioittaminen on mahdollista, kun ymmärrämme jälleen näiden ekosysteemien kokonaisvaltaisen sidoksen hyvinvointiimme. Hanke sparraa uudenlaiseen ajatteluun ja kyseenalaistaa nykyistä tapaa arvottaa metsiä raivaten tilaa vaihtoehtoisille tulevaisuuskuville.” 

Paloma: ”Metsät eivät näytä tai kuulosta samalta kuin edes kymmenen vuotta sitten. Se, mitä tapahtuu metsissä seuraavien vuosikymmenten aikana, muokkaa myös ihmislajin tulevaisuutta. Haluan olla mukana luomassa uusia näkymiä ja toivoa sekä meille ihmisille että muille lajeille.” 

Inka: “Haluan viedä eteenpäin aidosti transformatiivista ajattelua, jossa kyseenalaistetaan nykyisiä paradigmoja ja rohkeasti kuvitellaan tulevaisuutta, jossa eletään ekologisten raamien asettamissa rajoissa. Suomen metsäala kaipaa kipeästi uudistamista, ja tätä haluan tässä hankkeessa olla edistämässä.” 

Sari: ”Se, että metsiä on kohdeltu ja käsitelty puunjalostusteollisuuden raaka-ainehuollon näkökulmasta, on surettanut ja vihastuttanut minua metsänhoitajan opinnoistani lähtien. Tämä hanke tarjoaa mahdollisuuden tarjota sellaista tutkimusta ja näkemyksellisyyttä, jonka avulla metsien käyttö moniarvoistuu.”