Hankkeesta

Miksi tarvitsemme uudistavaa metsien käyttöä?

Metsäluontotyypeillä ja metsissä elävillä lajeilla ei mene hyvin Suomessa. Luontotyyppien ja lajien uhanalaistuminen jatkuu ja luonto köyhtyy. Luontokato etenee. 

Suurin yksittäin syy tälle kehitykselle on metsätalous ja sen aiheuttamat muutokset, kuten metsien rakennepiirteiden muutokset, muutokset puulajisuhteissa sekä lahopuun väheneminen. 

Metsiä on Suomessa perinteisesti tarkasteltu puuta jalostavan teollisuuden resurssina. Muut mahdolliset käyttökohteet ovat olleet alisteisia puuntuotannolle ja joutuneet pääosin väistymään puunjalostusteollisuuden tarpeiden tieltä. Metsä on supistettu puiksi, joiden kasvun ehdoilla metsiä ja metsäekosysteemejä on käsitelty. 

Nyt on viimeistään aika vaihtaa suuntaa niin, että ekologinen kestävyys muodostaa perustan metsien käytölle. Ilman ekologista kestävyyttä ei ole sosiaalista eikä taloudellista kestävyyttä. 

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on haastaa ensisijaisesti taloudelliseen hyötykäyttöön perustuva metsien arvottaminen ja nostaa ekologiset kriteerit metsien ja metsäekosysteemien käytön keskiöön. Ihmisten määrittelemiä taloudellisia tuottotavoitteita ei tule ylikorostaa metsien käytössä. 
 

Konkreettisesti määrittelemme hankkeessa uudistavan metsäekosysteemien käytön kriteerit niin, että metsäekosysteemien luontainen uudistumiskyky palautuu ja vahvistuu. Metsiä tai metsäekosysteemejä ei tarkastella ensisijaisesti omana aikanamme elävien ihmisten mahdollisesti saamien hyötyjen tai taloudellisten arvojen kautta. Sen sijaan huomion saavat esimerkiksi tulevien sukupolvien ja muunlajisten oikeudet. Metsän arvo tunnistetaan toimivien ekosysteemien ja tasapuolisesti eri lajien näkökulmasta.  

Teemme määrittelytyön yhteydessä uutta tutkimusta, mutta hyödynnämme myös muita käynnissä olevia tutkimushankkeita ja niiden tuloksia. Lisäksi laadimme uudistavan metsien käytön suositukset ja työkalut suositusten jalkauttamiseksi.

Vaiheet ja aikataulu

Mitä olemme hankkeessa tehneet? 

Aloitimme työn kesällä 2024 kartoittamalla, jäsentämällä ja analysoimalla kestävyyden ja uudistavuuden määrittelyjä. Tapasimme myös joitakin sidosryhmien, kuten metsäyhtiöiden edustajia, avataksemme heille hankkeen taustoja ja tavoitteita. Lokakuussa esittelimme hanketta Metsäpäivillä

Joulukuussa järjestimme kaksi työpajaa, joista ensimmäiseen osallistui kymmenkunta sidosryhmien edustajaa. Toinen sidosryhmätapaaminen oli tutkijapainotteinen, ja sen tarkoituksena oli pohtia uudistavuuden periaatteita erityisesti metsien käytön kontekstissa. 

Mitä on tulossa vuoden 2025 aikana?  

Jatkamme yhteistyötä ForTran-tutkijoiden kanssa syventääksemme ymmärrystämme uudistavuudesta metsien käytön ja myös metsätalouden ja -teollisuuden yhteydessä. Hankkeemme asiantuntijoihin liittyi vuoden 2024 lopussa tutkijatohtori Jani Hohti, joka kantaa päävastuun uudistavan metsien käytön ekologisten periaatteiden määrittelystä ja varmistaa määrittelytyön tieteellisen pohjan yhdessä Panu Halmeen kanssa. Työstämme myös uudistavan metsien käytön sosiaalisia ja taloudellisia periaatteita yhteistyössä ForTran-tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. 

Kevään aikana tapaamme useita sidosryhmiä, kuten ympäristöjärjestöjä sekä metsäyhtiöitä ja muita metsätalouden toimijoita. Esittelemme hankkeen tuloksia lokakuussa Metsäpäivillä. Julkistamme uudistavan metsien käytön periaatteet ja niistä johdetut politiikkasuositukset loppuvuodesta. 

Sidosryhmien osallistaminen

Metsillä ja metsäekosysteemeillä on monia käyttökohteita, mutta poliittisessa sekä julkisessa keskustelussa painottuvat yleensä puuta käyttävän teollisuuden viestit. Tässä hankkeessa kutsumme laajan joukon erilaisia metsiä käyttäviä tahoja osallistumaan uudistavan metsien käytön määrittelyyn sekä periaatteiden ja kriteerien luomiseen. Haluamme kuulla muun muassa lasten ja nuorten sekä luontotutkijoiden ajatuksia sekä oppia kirjailijoiden ja taiteilijoiden näkemyksistä ja kokemuksista. 

 Teemme yhteistyötä muiden uudistavaa kestävyysajattelua tutkivien hankkeiden, kuten ForTranin, kanssa, ja järjestämme hankkeen tutkijoiden kanssa yhteisiä työpajoja. Lisäksi tapaamme metsätalouden sidosryhmiä sekä erikseen että esimerkiksi Metsäpäivien yhteydessä. Myös ympäristöjärjestöjen kanssa on suunnitteilla yhteisiä tapaamisia.

Tutustu täällä kysymyksiin ja vastauksiin hankkeestamme.