Kohti uudistavan metsien käytön periaatteita

Uudistava kestävyysajattelu on saanut viime vuosina maailmanlaajuista tuulta siipiensä alle ja onpa uudistavan kestävyyden mukaisia toimintatapoja tavoiteltu jo suomalaisessa yrityskentässäkin. Mutta mitä todella on uudistava kestävyysajattelu ja miten se taipuu suomalaiseen metsien käytön kontekstiin? Näitä kysymyksiä pohdittiin 12.12.2024 Uudistavan metsien käytön hankkeen ensimmäisessä tutkijatyöpajassa Aalto Yliopistolla Otaniemessä. Työpajaan osallistui hankkeemme asiantuntijoiden lisäksi tutkijoita ForTran-hankkeesta.  

Työpaja starttasi talouden tulevaisuusaiheisiin perehtyneen Sitran kestävyysasiantuntija Eeva Hellströmin alustuksella, jossa käsiteltiin ja pohdittiin uudistavan kestävyyden periaatteita metsäkontekstin eri tasoilla (metsienhoitotoimet, metsätalous ja metsien käyttö). Eevan alustus oli paitsi inspiroiva ja opettavainen, myös tarkoituksella laadittu tutkijoiden omia ajatuksia herätteleväksi ja avoimia kysymyksiä jättäväksi. Erityisen lohdullista oli kuitenkin se, että Eevan esittämät kysymykset olivat jokseenkin samoja, joita olemme hankkeessamme jo pohtineetkin, eli ehkäpä emme ole (ainakaan vielä) harhautuneet uudistavan ajattelun polulta. Iso kiitos Eevalle innoittavasta aloituksesta päivään! 

Eevan alustus herätti meissä työpajalaisissa niin paljon ajatuksia, että varsinainen työpajatyöskentely meinasi jäädä vapaan ajatustenvaihdon varjoon. Onneksi ForTranin tutkijat, jotka myös toimivat työpajan fasilitaattoreina, osoittivat jämäkkää akateemista selkärankaa ohjaamalla ajatusten prosessoinnin formaaliin muotoon. Näin ollen saimme työpajasta kotiin viemisiksi myös kirjalliseen muotoon jalostettuja ajatuksia uudistavasta kestävyydestä metsäkontekstissa. 

Maittavan lounaan ja pienen happihyppelyn virkistäminä saimme kuulla päivän toisen asiantuntijapuheenvuoron, jonka piti Michaela Ramm-Schmidt WhyCo Oy:ltä. Myös Michaela piti ajatuksia herättävän puheen ja tarjosi esimerkkejä maailmalta sellaisista yrityksistä, jotka ovat aloittaneet matkansa kohti uudistavaa kestävyyttä. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla Michaelan pohtivan, voiko nykyisen kaltaiseen taloudelliseen maailmaan lainarahan tai sijoittajien muodossa kytköksissä oleva yritys ikinä saavuttaa uudistavaa kestävyyttä. Tähän ei työpajassa saatu suoraa vastausta, mutta kysymys osoitti, kuinka suuresta ajattelu- ja toimintatapojen muutoksesta uudistavassa kestävyydessä on kysymys. 

Vaikka aidosti uudistavaa kestävyyttä voikin olla jopa mahdotonta saavuttaa, voisi uudistavan kestävyyden ajattelun mukaisesti todeta, että tärkeintä on aloittaa matka kohti uudistavuutta! Joskin täytyy myöntää, että mekanistiseen ajatteluun ja yksiselitteisiin kriteereihin tottuneelle ekologille uudistavan kestävyyden mukaisessa ajattelussa riittää sulateltavaa vielä seuraavillekin työpajoille. 

Iso kiitos työpajapäivän asiantuntijavieraille sekä ForTran-hankkeen tutkijoille! 

Teksti: Jani Hohti. Jani työskentelee hankkeessa apurahatutkijana ja vastaa ekologisten periaatteiden määrittelytyöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *